En aquesta trobada -gairebé amagada- en una nau en els mítics patis interiors de l'Eixample, es van donar cita 38 cellers de productors nacionals i internacionals. Elaboradors que ens van portar de viatge des de Kühling-Gillot i la seva excursió pels Rieslings de Rheinhessen, fins a Ribera del Duero amb l'esplèndid Goyo García Viadero i la seva metodologia per crear el Clarete. Però no sense passar per Castella i Lleó amb Barco del Corneta, que aposta per mantenir la veritable essència dels Verdejos.
Cada tast que vam fer va ser com si fos una història d'amor; romanticisme, obstacles, arriben els èxits i es superen els desafiaments. Això sí, tot això t'ho expliquen -Off the record-. En aquesta aventura vinícola extraoficial vam poder descobrir com de bé treballen la garnatxa, el celler 4 Monos amb la subtilesa i frescor com a premissa. També, vam tenir l'oportunitat de tancar els ulls, mirar cap amunt i imaginar-nos com el celler Tentenublo, a la Rioja Alabesa, realitza maniobres de viticultor i juga amb l'altitud i latitud de les zones més fresques de les vinyes - on el raïm madur més tarda - per així, preparar-se pel canvi climàtic.
Bibi, enòloga de Cortijo los Aguilares, celler que vam tenir la sort de visitar l'any passat, ens sorprenia amb la seva novetat vinatera, un 100% Graciano, a l'alçada del seu elogiat Pinot Noir i Petit Verdot, i que promet llarga vida per davant. Després del tast, ens va despertar encara més la curiositat de provar anyades antigues. Per refrescar-nos les copes, ens vam aturar al celler Albamar, on Xurxo, un any més, ens va regalar moments com poder tastar la màgnum del Pai o algunes anyades antigues.
La tarda se'ns va fer curta en visitar Albert, d'Esteve i Gibert Viticultors, amb vinyes a una de les zones més bucòliques del Penedès, Subirats; a qui li donem un gran aplaudiment per oferir-nos un Xarel·lo d'entrada amb una gran relació qualitat preu que –encara que el terme sembli un clixé–, ho diem amb tota sinceritat. A destacar, el seu gran treball amb la Malvasia de Sitges amb nom i cognom: Clot dels Eixams. Fermentat i criat en bota de castanyer de 500 litres. Navegant pels passadissos, topem amb La Furtiva, un celler a Villalba dels Arcs, Terra Alta, que ens va emocionar amb el seu gran vi de guarda Finca La Rosita, que posiciona el seu productor com un jove elaborador que ha demostrat la seva bona “criança” .
Hi va haver un celler en particular que va despertar curiositat i va rebre elogis per tota la fira, es tracta de Sept Winery, que van venir del mateix Líban. Ens van sorprendre amb vins de sabors exòtics elaborats amb les varietats locals com la Merweh i Obeideh. De Llevant a Llevant, vam fer una visita a Múrcia amb la vinyadora artesana, Julia Casado, que sempre ens enamora amb els seus vins naturals i la seva bona feina amb la monastrell. Ens va eclipsar La Cañada del Genet 2018, per la seva gran evolució. Els darrers moments del dia, els dediquem a tastar la taula compartida entre Javi Revert, un celler emergent de València i que s'ha posicionat al sector per la singularitat dels seus vins, i Álvar de Diós que lluita per elaborar vins sensibles en una zona que a priori (Denominació d'Origen Toro) no despertaria l'interès d'un públic més curiós. Destaquem Las Vidres, un Doña Blanca amb una elegància destacable.
Vilateral va ser testimoni de relats que normalment no veus a l'etiqueta, i que només et poden explicar en directe la persona responsable de crear-la. La passió és palpable, especialment quan t'expliquen amb delicadesa cadascuna de les creacions. A cada copa servida hi ha una història i cap es queda al tinter. Això sí, cal seguir les normes i la direcció que dicta l'expositor, respectar i entendre que si així ho han orquestrat, tu només t'has de deixar portar. Aquesta trobada vinícola, on cap pregunta no queda sense resposta, fa un homenatge a “haver de ser”: que el vi s'elabori amb l'objectiu de gaudir-ne. I, sense desmerèixer allò comercial, nosaltres sempre posem èmfasi en la importància de les històries atrapades a cada ampolla. Històries que han de sortir amb cada copa que se serveix, encara que sigui Off The Record.
Article de: Andrea R. Capriles i Patrícia de Golferichs.
Fotos de: Patrícia de Golferichs i Laura Gámez.